Analiză de risc la securitate fizică

Potrivit art. 66 din Legea nr. 333/2003, referitoare la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, companiile sunt obligate sa realizeze o analiza de risc la securitatea fizica.

Analiza de risc la securitatea fizica reprezinta, conform prevederilor legale, un document obligatoriu pentru societatile comerciale, care detin valori si bunuri, si care trebuie sa asigure protectia acestora. Mai exact, aceasta analiza este o evaluare a vulnerabilitatilor pe care le poate avea o firma, astfel incat sa fie diminuate posibilele riscuri. Activitatile legate de paza si protectia unei entitati trebuie sa fie asigurate de institutiile specializate, publice sau private.

Responsabilitatea este a proprietarilor unitatilor respective si a societatilor de paza si protectie. Conform prevederilor legale, acestia trebuie sa se asigure ca bunurile, drepturile de proprietate si persoanele sunt protejate impotriva tuturor riscurilor posibile. Aceste masuri de siguranta se adopta in baza unei analize de risc la securitatea fizica, conform instructiunilor emise de Ministerul Administratiei si Internelor.

Companiile si entitatile care sunt obligate sa asigure paza si protectia, implicit sa faca o analiza de risc la securitatea fizica sunt urmatoarele:

  • companiile si societatile nationale
  • regiile autonome
  • institutele nationale de cercetare si dezvoltare
  • ministerele si celelalte institutii din administratia publica centrala si locala
  • societati in nume colectiv (SNC), societati in comandita simpla (SCS), societati pe actiuni (SA), societati in comandita pe actiuni (SCA), societati cu raspundere limitata (SRL)
  • alte tipuri de organizatii care detin bunuri sau valori cu orice titlu, indiferent de capitalul social sau forma de organizare si asociere

Printre tipurile de institutii care trebuie sa faca o analiza de risc se numara unitatile postale, casele de amanet, magazinele care comercializeaza arme si munitii, case de schimb valutar, bancile, institutiile financiare nebancare, salile de jocuri de noroc, spatiile comerciale, automatele de tranzactii cu numerar (ATM-uri), spatiile care comercializeaza carburanti.

In urma modificarilor recente, toate firmele care au fost infiintate inainte de 16 iunie 2012 trebuiau sa finalizeze analiza de risc la securitatea fizica pana in 1 iulie 2018. Termenul initial a fost 1 iulie 2017, insa a fost prelungit in urma Hotararii de Guvern nr. 437/2017. Firmele constituite dupa aceasta data au oricum obligativitatea sa realizeze analiza de risc la securitatea fizica, inainte de adoptarea masurilor de securitate.